Το Πρόγραμμα MED είναι ένα Διακρατικό Πρόγραμμα Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας και χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).
Το έργο συγκεντρώνει επτά περιφέρειες (Αττική, Βόρειο Αιγαίου, Provence-Alpes-Côted’Azur, Puglia, Murcia, Andalucía και Κρήτη) από τις χώρες Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία και Ελλάδα που ενώ έχουν διαφορετικό προφίλ έχουν κοινές ανάγκες και προσεγγίσεις βελτίωσης των μεθόδων Διακρατικής Μεταφοράς Τεχνολογίας και ενίσχυσης των περιφερειών για ανάπτυξη στρατηγικών συμμαχιών. Το έργο θα αναπτύξει ένα δίκτυο Μεταφοράς Τεχνολογίας που θα εστιάζει στις ανάγκες της περιοχής της Μεσογείου και θα φιλοξενεί τα διαφορετικά προφίλ εταίρων από τις «πιο εξελιγμένες τεχνολογικά περιφέρεις» όπως η PACA έως τις «πιο λιγότερο τεχνολογικά εξελιγμένες περιφέρειες» όπως το Βόρειο Αιγαίο. Το έργο MET3 έχει ως στόχο να αναπτύξει μια εργαλειοθήκη για την ενίσχυση της Διακρατικής Μεταφοράς Τεχνολογίας και επομένως να διευκολύνει την αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων λαμβάνοντας υπόψη την τεχνολογία και τη «soft» πλευρά της καινοτομίας.
Γενικότερος στόχος του έργου είναι να προβάλλει το γεγονός ότι οι προσεγγίσεις των περιφερειών σχετικά με τη Μεταφορά Τεχνολογίας θα μπορούν να μεταφερθούν σε δια-περιφερειακό επίπεδο και επομένως να ενισχύσουν την καινοτομία των ΜμΕ της περιοχής της Μεσογείου. Οι ειδικοί στο χώρο μεταφοράς τεχνολογίας συμφωνούν πως η Ευρώπη αντιμετωπίζει μια σειρά από σημαντικές προκλήσεις. Παρ’ όλα αυτά, το περιβάλλον μέσα στο οποίο η μεταφορά τεχνολογίας λαμβάνει χώρα, κατέχει σημαντικό ρόλο στο προσδιορισμό καλών πρακτικών και προσεγγίσεων και επομένως στην επιτυχία. Είναι λοιπόν σημαντικό να υιοθετηθούν ευέλικτες λύσεις που λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαιτερότητες της Μεσογείου και αλλά και σε τοπικό επίπεδο. Η Μεταφορά Τεχνολογίας στην περιοχή της Μεσογείου σήμερα παρουσιάζει σημαντικές ομοιότητες με την αναδυόμενη βιομηχανία; Μεγάλη ποικιλία από προϊοντικές ιδέες; Ένα ιδιαίτερα κατακερματισμένο τοπίο; Μεγάλες διαφορές σε επίπεδο απόδοσης; Σε μεγάλο βαθμό διασκορπισμένη περιοχή; Έλλειψη κρίσιμης μάζας; μεγάλες διαφορές σε όρους επιδόσεων; Ανάπτυξη πρακτικών. Με σκοπό να αντιμετωπιστούν οι παραπάνω προκλήσεις, οι εταίροι του έργου Met3 θα αναπτύξουν ένα διακρατικό δίκτυο που θα διευκολύνει τη μεταφορά τεχνολογίας και θα προβάλλει τις καινοτόμες πρακτικές. Πιο συγκεκριμένα, το Met3 θα στοχεύσει σε:
1. Δημιουργία ενός διακρατικού δικτύου Οργανισμών Έρευνας & Τεχνολογίας (RTOs), Γραφεία Μεταφοράς Τεχνολογίας (ΤΤΟs) και Διαμεσολαβητές Καινοτομίας που ενισχύουν τη περιφερειακή και δια-περιφερειακή μεταφορά τεχνολογίας.
2. Χάρτης και αξιολόγηση ευκαιριών τεχνολογίας, πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα των συμμετεχουσών περιφερειών στη Μεσόγειο καλύπτοντας τομείς όπως Βιοτεχνολογία, Διατροφή, Ενέργεια, Περιβάλλον, κλπ.
3. Ανάπτυξη μιας διακρατικής δομής που θα προβάλλει καινοτομικές τεχνολογίες και εφαρμοσμένα αποτελέσματα έρευνας στις τοπικές και ευρωπαϊκές ΜμΕ και θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά τους.
4. Ανάπτυξη και προβολή προσφορών τεχνολογίας, ανάγκες και σχέδια εκμετάλλευσης τεχνολογιών που εντοπίστηκαν στη περιοχή της Μεσογείου και αλλού.
5. Ανάπτυξη υποστηρικτικών εργαλείων και εκπαιδευτικών σεμιναρίων πουθα διευκολύνουν τους φορείς οικονομίας να υιοθετήσουν μια καινοτομική τεχνολογία (νομική υποστήριξη, αδειοδότηση τεχνολογίας, ανάπτυξη συνεργειών).
6. Εντοπισμός & προβολή μεταφέρσιμων αποτελεσμάτων και καλών πρακτικών σε όρους μιας εργαλειοθήκης για Γραφεία Μεταφοράς Τεχνολογίας, ΜμΕ, Ερευνητές, Διαμεσολαβητές και το ευρύτερο κοινό.
Η προσέγγιση που προτείνεται δίνει έμφαση όχι μόνο στους τελικούς χρήστες (π.χ. ΜμΕ) αλλά και στην αξιοποίηση Ενδιαμέσων Τεχνολογίας και περιλαμβάνει οντότητες με μεγάλη δύναμη επιρροής όπως Μεσίτες, Συμβούλους Επιχειρήσεων, Συμβούλους Τεχνολογίας κλπ. Το Έργο Met3 θα εκμεταλλευτεί διάφορες Διακρατικές Μεταφορές Τεχνολογίας και καινοτομικές υπηρεσίες (π.χ. Pre-incubation) ενώ έμφαση θα δοθεί στην «soft» πλευρά της καινοτομίας πέρα από την τεχνολογία. Επιπλέον, το έργο MET3 θα βασίσει τις δραστηριότητές της στις ευκαιρίες της Μεσογείου για παγκόσμια ανάπτυξη όπως είναι η πλούσια βιοποικιλότητα, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και το θαλάσσιο περιβάλλον. Υποστηρίζουμε πως αν και η προσέγγιση που προτείνει το έργο περιορίζεται στις ανάγκες των περιοχών της Μεσογείου και την ανεκμετάλλευτη δυναμική της, παράλληλα, θα μπορούσε να επεκταθεί και εκτός Μεσογείου: είναι σημαντικό να αναπτυχθεί και να εκμεταλλευτεί εμπορικά η Μεσογειακή έρευνα στην Ευρώπη ενώ παράλληλα να παράγει «φυγόκεντρες δυναμικές» αλληλεπιδρώντας με άλλες περιοχές σε παγκόσμιο επίπεδο.